The Sun 2

Wednesday, 20 February 2013

Bertukar...


Salam.
Dalam diam tak diam,makin hari aku makin melangkaui ke arah kematangan. Hati aku selalu berbisik yang
" Aku daahh besarrrr kan? Bukan budak kecik lagi macam 10 tahun lepas. Aku dah boleh fikir dan bezakan mana yang baik dan mana yang buruk untuk diri aku sendiri"

Kadang-kadang kita tak perasan yang setiap perlakuan yang kita lakukan, setiap percakapan yang kita cuba untuk lontarkan mungkin boleh menyakiti dan membuat orang di sekeliling kita akan terasa.  Aku seperti manusia yang lain yang mana melakukan kesilapan, mudah lupa, lalai dan alpa. Mungkin kita fikir apa yang kita lakukan semua tu betol dan semua orang boleh terima dengan cara kita. Tapi, itu semua salah sama sekali dan tidak boleh diterima pakai. Kadang-kadang, aku mudah sensitif dengan teguran orang lain. Mungkin itu cara aku daripada dulu lagi dengan susah untuk menerima pandangan dan teguran orang lain. Tapi, bila difikir-fikir, diteliti semula dan aku cuba untuk muhasabahkan diri sendiri, sampai bila aku nak degil dengan sikap buruk macam ni. Tiada kebaikan yang akan aku dapat dengan sikap macam tu, malah mungkin akan membuatkan orang di sekeliling aku pergi jauhhhhhhh daripada aku sedikit demi sedikit. Ya Allah...bantu dan permudahkanlah jalanku.

Aku cuba untuk muhasabah diri sendiri. Bukan aku tak usaha untuk berubah, aku berubah...Aku cuba jadi seorang yang berpewatakan "baru" . Banyak benda yang aku kena belajar dan faham.

Aku cuba untuk betolkan keadaan dan aku cuba untuk memahami perasaan orang di sekeliling aku......................

Yeahhh..aku kena berubah. :')

Semoga satu hari nanti saya akan berubah menjadi lebih baik...


Andai aku leka dan alpa, ingatkan aku kembali kepada-Nya.

No comments:

Post a Comment